ФГІ з командою та партнерами проєкту ЄС

У рамках соціологічного дослідження було проведено фокусоване групове інтерв’ю (ФГІ) з керівником, партнерами та виконавцями Проєкту ЄС «Інтенсифікація впливу вчителів Луганської області на процеси примирення і встановлення миру».

Основним завданням ФГІ було обговорення стану реалізації Проєкту у 2021 році. Інтерв’ю стало інструментом моніторингу і можливої корекції здійснення проєкту, що в подальшому надасть можливість поліпшити процес.

Півторагодинне інтерв’ю складалось з декількох блоків. Під час преамбули модераторка познайомився з учасниками проєкту та окреслила основні функції кожного з присутніх. Другий блок інтерв’ю був присвячений саме реалізації проєкту. Інформанти мали змогу розповісти про свою роботу у проєкті, окреслити план/графік реалізації частини за цей період проєкту, про зміни до плану реалізації проєкту. Також обговорили механізм управління проєктом, його прозорість та зрозумілість. Ієрархію та механізми прийняття рішень, у тому числі в кризових ситуаціях. Обговорили канали комунікації та її інструменти. А також виміряли рівень ініціативності та демократичності у команді під час роботи. Торкнулись також основних причин того, що не вдалося або змінилось під час реалізації проєкту, а також чинників впливу на проєкт. Окреслили основні ризики та шляхи їх мінімізації під час реалізації проєкту. Завершили розмову цього блоку описом досягнень проєкту за 2021 рік.

Наступний блок був створений для самоаналізу, де був застосований інструмент SWOT-аналізу. Інформантам запропонувався шаблон: в одній колонці таблиці розташовували слабкі сторони реалізації проекту і ризики, у другій – сильністорони і ресурси. Третя колонка використовувалась для пропозицій стосовно подолання ризиків і покращення ситуації. У цей шаблон кожен з учасників міг додати свої думки, міркування, факти та приклади щодо періоду реалізації проєкту.

Під час останнього блоку модераторка запропонувала поміркувати та на машині часу повернутись у початковий період проєкту, саме у той період, коли підписувались договори про реалізацію, створювалися команда та графіки проєкту. Вона запропонувала відповісти на основні два запитання: «Чи змінили б ви щось у своїй роботі?» та «Як би Ви удосконалили проєкт?».

Треба зазначити, що інтерв’ю проходило у дружній атмосфері, кожен зміг висловитись та надати свої коментарі. Фокусоване групове інтерв’ю надало змогу дослідникам отримати повну інформацію про проєкт, його хід реалізації та основні помилки та ризики, навіть ті, до яких команда не була готова, проте все ж таки подолала або оптимізувала їх. Після опрацювання матеріалів ФГІ будуть розроблені рекомендації та надані коментарі щодо покращення роботи команди та партнерів Проєкту у 2022 році.

Цей документ був підготовлений за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та ні в якому разі не може розглядатися як позиція Європейського Союзу.

Команда Проєкту