Навчальні програми для вчителів і викладачів

У межах Проєкту ЄС «Інтенсифікація впливу вчителів Луганської області на процеси примирення та встановлення миру» завершено розробку навчальних програм та методичних матеріалів.

Відповідно до плану реалізації Проєкту ЄС «Інтенсифікація впливу вчителів Луганської області на процеси примирення та встановлення миру» Intensification of influence of teachers of Luhansk region on the processes of reconciliation and peacebuilding») завершено виконання активності «5.2.5. Розробка методичних матеріалів і змісту навчальних документів». Результатом виконання стало видання збірки в 2-х частинах «Навчальні програми для педагогічних та науково-педагогічних працівників, здобувачів освіти, населення», обсягом понад 1000 с.

Тематика навчальних програм відповідає сучасним тенденціям розвитку освіти в Україні та спрямована на підвищення рівня професійної компетентності освітян: «Педагогічний провайдинг інноваційних технологій навчання», «Академічна доброчесність як інструмент забезпечення якості вищої освіти», «Soft Skills сучасного фахівця», «Документаційне забезпечення управління освітньою діяльністю», «Технологія оформлення грантових заявок», «Технологія дизайн-мислення», «Формування критичного мислення сучасного фахівця», «Психологія травмуючих ситуацій та кризова психологічна допомога», «Організація командної роботи спеціалістів в інклюзивному закладі (теорія і практика)».  Навчальні програми, частина І.

У другій частині збірника представлено навчальні програми тренінгових занять для педагогічних та науково-педагогічних працівників, здобувачів освіти, населення для забезпечення роботи 6 освітніх центрів, створених у межах Проєкту ЄС: Центру психологічного відновлення та адаптації, Центру розвитку карʼєри, Лабораторії розвитку творчих навичок, Центру розвитку лідерських якостей, Інформаційного центру, Інклюзивного центру.

Тематика тренінгових занять спрямована на вирішення конфліктів мирним шляхом та формування навичок медіації, стабілізацію психоемоційного стану, запобігання професійному вигоранню (супервізія), документаційне забезпечення управління освітньою діяльністю, розвиток художньо-естетичного та інженерно-технічного потенціалів особистості, формування критичного та дизайн-мислення, лідерських якостей, інклюзивної компетентності, культури академічної доброчесності, інформаційної безпеки особистості як ефективних засобів формування ключових компетентностей особистості для життя у ХХІ столітті, миротворчих процесів та миробудування на території Луганської області, що зазнала зовнішньої агресії.  Навчальні програми, частина ІІ.

Збірник навчальних програм призначений для організації формальної та неформальної освіти педагогічних (науково-педагогічних) працівників, здобувачів освіти. Засвоївши навчальні програми Проєкту та отримавши нові знання, уміння, навички, учителі / викладачі продовжать їх реалізовувати в освітньому процесі з учнями, студентами, батьками, населенням в тих територіальних громадах, де розташовані їхні освітні заклади. І, таким чином, миротворча місія освітян та миротворчі процеси будуть розповсюджуватися по всій території Луганської області.


 

Цей документ був підготовлений за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», і ні в якому разі не може розглядатися як позиція Європейського Союзу.

Команда Проєкту ЄС