Дні японської мови та культури на кафедрі східних мов

На факультеті іноземних мов провели Дні японської мови та культури, присвячені святкуванню Дня культури у Японії.

День 1: День японської мови

У рамках проведення Днів японської мови та культури на кафедрі східних мов ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» 9 листопада відбулося заняття з японської мови з носієм японської мови паном Такаші Ітозава, на якому були присутні здобувачі освіти освітньої програми «Мова та література (японська, англійська)», а також викладачі кафедри. Заняття проводилося у форматі розмовного практикуму. Пан Такаші презентував власні фото, розповів про особливості японського кімоно, поділився спогадами про життя у довоєнному українському Луганську. Здобувачі освіти залюбки приймали участь у дискусії та ставили запитання японською мовою.

День 2: День японського мистецтва

11 листопада відбулася зустріч з молодим японським художником Хідеюкі Такенакі. Пан Хідеюкі розказав учасникам про своє життя та творчість, презентував свої улюблені роботи та окреслив техніку, якою він малює. Зустріч закінчилася жвавою дискусією, всі охочі змогли поставити запитання, на які пан Хідеюкі надавав відповіді.

День 3: День сучасної культури Японії

13 листопада на кафедрі східних мов відбулася відкрита лекція викладача японської мови Борзової О.Д. на тему: «Перше угрупування жінок-манґак «Союз 24 року» (24年組). Пані Олександра підготувала матеріал та презентацію про передумови виникнення союзу, роль для сьодзьо-манґи та його найяскравіших представниць. Жінки «Союзу 24 року» першими почали підіймати актуальні для дівчат-підлітків питання та приділяти увагу психологічній складовій історії жанру сьодзьо. Лекція пройшла в дружній атмосфері та живому обговоренні надбання жінок-манґак «Союзу 24 року».

День 4: День японської писемності: японська каліграфія

15 листопада доцент кафедри східних мов, кандидат філологічних наук Малахова Ю.В. провела майстер-клас з японської каліграфії, на який було запрошено всіх здобувачів освіти кафедри східних мов, а також всіх, хто захоплюється японською мовою та культурою, зокрема школярів.

Пані Юлія розповіла про особливості японських ієрогліфів та їх написання, показала традиційне японське обладнання для каліграфії. Протягом зустрічі всі учасники тренувалися у написанні ієрогліфів та з радістю поділилися фотографіями своїх витворів мистецтва.

День 5: День японської літератури

17.11 Професорка кафедри східних мов, докторка філологічних наук Юган Н.Л. запросила здобувачів освіти освітньої програми «Мова та література (японська, англійська)», а також всіх бажаючих на майстер-клас з написання японських віршів. Пані Наталія підготувала презентацію про особливий жанр японської поезії 俳句 (хайку), окреслила основні характерні риси віршів та надала слушні поради щодо написання власних віршованих творів. Зустріч пройшла у позитивній атмосфері, всі учасники спробували скласти власні вірші та охоче зачитали їх українською та японською мовами.

Команда Проєкту ЄС

 

 

Зміст цього документу є виключно відповідальністю ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та ні в якому разі не може розглядатися як позиція Європейського Союзу.