Тренінг «Особисті кордони»

Студенти першого курсу навчально-наукового інституту педагогіки і психології провели тренінг на тему «Особисті кордони».

Тема висвітлення особистісних кордонів та їх порушень, напевно, одна з найбільш популярних. Незважаючи на те, хочемо ми того чи ні, однак кожен день ми взаємодіємо з великою кількістю людей: будь то наші рідні, друзі, знайомі, колеги по роботі або просто людина, яка стоїть поруч. Отже, яким чином проходитиме ця взаємодія і як вона вплине на нас і наш стан – залежить лише від нас.

З приводу цієї теми студенти першого курсу навчально-наукового інституту педагогіки і психології провели тренінг на тему «Особисті кордони».

Їх метою було розповісти і розкрити учасникам саме поняття власної території і яким чином воно впливає на наше самопочуття та соціалізацію, наводячи приклади з власного життя. Були проведені практичні вправи, що допомогли слухачам зрозуміти, як вони можуть створювати та захищати свої особисті кордони у різних ситуаціях.

Під час тренінгу присутні пройшли тест на рівень самооцінки, яка дуже впливає на вміння відстоювати свої особисті межі.

Кордони бувають:

  • Соціальні – визначають ваше право на вибір друзів, рід занять. В соціальні кордони входить і рівень довіри до оточення, і ті правила та норми, які важливі для нас;
  • Фізичні — боронять наше тіло, власну територію, особистий простір. Дозволяють задовольняти базові потреби (сон, їжа, гігієна). Дають право встановлювати й зберігати дистанцію;
  • Інтелектуальні й духовні — захищають наші цінності, право на свою думку, власні переконання, погляди, політичні уподобання, світогляд, віросповідання;
  • Емоційні — захищають наше право на власні почуття, реакції, емоційні прояви. Не дозволяють іншим висміювати й знецінювати наші почуття, диктувати, які саме емоції ми маємо відчувати; нав’язувати відчуття провини за те, що ми почуваємося так або інакше.

Особисті кордони – це такі нікому невидимі паркани, які є у нашій психіці. Вони відокремлюють нас, наші звички, прагнення, вчинки, думки від зовнішнього світу. Вони допомагають розрізнити, де ми, а де не ми, що входить до нашої зони контролю і відповідальності, а що стосується іншого світу і не входить до нашої відповідальності, тобто ми це вже контролювати не в змозі.

Визначити фізичні кордони досить легко. Самий перший, базовий кордон для нас – це наша шкіра. Важливі поняття, що визначають наші фізичні кордони, – фізичний простір і особистісний простір. Запитайте себе, щоб зрозуміти, чи не порушують ваші кордони інші. Тож потрібно повідомляти про свої кордони. Кордон, про який ніхто не знає, – це не кордон. Ми повинні дуже чітко дати зрозуміти іншому, що ми хочемо і що не хочемо, що будемо терпіти і що не будемо. Ми також повинні ясно дати зрозуміти, що кожне порушення кордонів має наслідки.

Також варто розуміти, що і в інших є свої особисті кордони й не порушувати їх. Класно вміти поважати як свої інтереси, так і інтереси оточуючих!

Всі присутні отримали масу позитивних вражень, тож будемо працювати далі і розширювати  кордони своєї роботи з дітьми і здобувачами освіти.

Команда Проєкту ЄС

Зміст цього документу є виключно відповідальністю ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та ні в якому разі не може розглядатися як позиція Європейського Союзу.