«В об’єктиві – Лубни»

14 вересня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім. Володимира Леонтовича відбувся захід краєзнавча фотомозаїка «В об’єктиві – Лубни».

На захід  були запрошені здобувачі освіти  та викладачі ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка». Активними учасниками зустрічі стали здобувачі освіти різних спеціальностей одного із найбільших структурних підрозділів університету НН інституту педагогіки і психології, а також  ВСП «Старобільський фаховий коледж», ВСП «Фаховий коледж ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», місцеві мешканці міста.

Мета даного заходу: показати, яким було місто більше ста років тому та як змінилось за цей період; повідомити про відомих фотографів Лубен.

Захід відкрила Наталія Шостак, яка розповіла про історію міста Лубни. Вона зазначила, що своїм заснуванням Лубни завдячують київському князю Володимиру Святославовичу, який 988 року повелів будувати міста-фортеці на південних кордонах Київської Русі. У 988 році на історичній карті з’явилося місто Лубни.  Воно стало центром Лубенського козацького полку –одного з найбільших в Україні.

У цьому році місто відзначає 1035 років від дня заснування. Письменники називають Лубни містом любові. Воно завжди було  і є осередком культурного й освітнього життя.

Завдяки цікавій  екскурсії у минуле, перегляду старих світлин, розповіді про  перших лубенських фотографів та сучасним  фотографіям гості дізналися багато цікавого про тисячолітні Лубни, які днями відзначать день народження.

Подорож у часі здобувачі розпочали з виставки давніх фото та старих фотоапаратів, підготовленої колекціонером Сергієм Кравецьким.

Краєзнавець Сергій Швецов розказав про те, що у Лубнах кінця 19 – початку 20 століття працювало 12 фотографів, засновано перше фотоательє (1888 р.).Науковий співробітник Лубенського краєзнавчого музею ім.  Г. Стеллецького Тетяна Сафронова повідомила про Лубенського фотографа Олексія Заводського, який у своїх роботах відображав культуру та побут  лубенців.

Методист ДЮКСОТ «Валтекс» Микола Полонський познайомив слухачів із фотографами, роботи яких друкувалися на поштових листівках.

Член фотоклубу «Софіт», аматор фото з мобільного телефону  Вадим Хоменко поділився чудовими світлинами, серед яких і «мокрі фото», і  фото з  квадрокоптера, який з початком повномасштабного вторгнення він задонатив на ЗСУ.

У кінці заходу здобувачі освіти  ЛНУ імені Тараса Шевченка мали можливість побути у ролі фотографів та відвідувачів фотоательє.

Учасники заходу пишаються тим, що проживають та навчаються у найдавнішому з відомих міст на Полтавщині.

 

Команда Проєкту ЄС

 

Зміст цього документу є виключно відповідальністю ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та ні в якому разі не може розглядатися як позиція Європейського Союзу.