Засідання Екологічного клубу 20.12.2023

Студенти ФПН разом з викладачами взяли участь у зустрічі з гуртківцями Екологічного клубу.

На кафедрі садово-паркового господарства та екології відбулося засідання Екологічного клубу присвячене темі ековолонтерства та нетворкінгу на заповідних територіях України та Європи. Модератором зустрічі виступила Ірина КИРПИЧОВА, керівник клубу, доцент кафедри садово-паркового господарства та екології. Своїм досвідом поділилася Лариса ОСИПЕНКО – магістрантка за ОП Екологія нашого університету, яка є ековолонтеркою за програмою Європейського корпусу солідарності. Пані Лариса часто їздить у національні природні парки України та брала участь у волонтерських проєктах за кордоном – у Литві. Протягом 2019 – 2023 років вона взяла участь у програмах волонтерства на територіях Слобожанського національного природного парку (2019 р.), Луганського природного заповідника (2021 р.), Аукштатійському національному парку (Литва, 2023 р.), Нижньосульському національному природному парку (2023 р.).

Лариса розповіла про те, що взяти участь за програмою Європейського корпусу солідарності було легко, потрібно лише бажання. «Ці проєкти пропонують досвід, який надихає та надає сили, а також шанс внести зміни, одночасно розвиваючи свої навички та компетенцію» – прокоментувала Лариса. Ековолонтерство це дуже гарна можливість для отримання професійних навичок еколога. ««Мені пощастило побувати у відділенні Луганського природного заповідника «Стрільцівському степу». Там ми спостерігали бабака степового. Це ж надзвичайно цікаво – побачити тварину із Червоної книги України в її природних умовах! Ти розумієш, що можеш її й не побачити, але якщо щастить — це момент захвату. Я б знову поїхала в Луганську область, у «Стрільцівський степ». Степ у нас недооцінений, люди прагнуть його розорати. Тому для мене це був захват, коли йдеш полем ковили, а вона як море хвилюється. Дуже цікаво спостерігати за бабаками, коли вони прокидаються, виходять із нірок і їх можна побачити з дитинчатами. Рослинність у степу настільки різна! Я була вражена, як цвітуть дикі тюльпани.» розповіла Лариса. Також Лариса поділилася досвідом як взяла участь в обліку бабаків та хом’яків звичайних, допомагала у польових дослідженнях на території заповідників, брала участь у моніторингу флори та фауни. У Литві Лариса також проводила екопросвітницьку роботу зі школярами, розповідаючи про екологічні наслідки війни на заповідних територіях України. Зараз Лариса працює над власним проєктом за виявленими фактами пошкодження території заказника «Байбачий» в рамках курсу “Ефективна охорона природи” від МБО “Екологія-Право-Людина”.

Команда Проєкту ЄС

 

 

Зміст цього документу є виключно відповідальністю ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та ні в якому разі не може розглядатися як позиція Європейського Союзу.