ХІІ алгебраїчна олімпіада пам’яті професора В. М. Усенка

Кафедра алгебри та системного аналізу провела традиційну студентську олімпіаду з алгебри, присвячену пам’яті професора В. М. Усенка.

21 квітня в рамках днів науки за допомогою популярного сервісу онлайн-комунікацій GoogleMeetв НН ІФМІТ пройшла алгебраїчна олімпіада, присвячена пам’яті видатного українського алгебраїста, доктора фізико-математичних наук, професора Віталія Михайловича Усенка. Вчений працював у нашому університеті у період 2001–2006 рр. та зробив значний вклад у розвиток алгебри в Луганській області та Україні в цілому. Зокрема, за ініціативою професора В.М. Усенка та при підтримці керівництва університету було відкрито аспірантуру з математики та організовано відомий на сьогодні в світі математичний журнал «Algebra and Discrete Mathematics», який з 2012 року включений в міжнародну наукометричну базу даних Scopus, а з 2016 – в базу даних Emerging Sources Citation Index (Web of Science). До речі, в минулому році журнал «Algebra and Discrete Mathematics» відзначив вже своє 20-річчя, а тиждень тому відбувся разовий захист з математики випускниці згаданої аспірантури http://luguniv.edu.ua/?p=98182.

На початку заходу учасників привітали проректор з науково-педагогічної роботи, д.ф.-м.н., професор Анатолій Жучок та завідувач кафедри алгебри та системного аналізу, д.ф.-м. н., професор Юрій Жучок. До участі в олімпіаді були запрошені студенти та магістранти Інституту фізики, математики та інформаційних технологій. Учасникам олімпіади було запропоновано одне завдання в якості розминки та п’ять основних завдань, які відносились до класичних розділів загальної алгебри, теорії чисел, теорії графів, теорії напівгруп та теорії дімоноїдів.

Переможцем олімпіади став студент 2-го курсу спеціальності «Середня освіта (Математика. Фізика)» Євген Курячий. Студентка 3-го курсу спеціальності «Середня освіта (Математика. Фізика)» Альона Целухіна посіла ІІ місце.

Студенти 1-го курсу спеціальності «Середня освіта (Математика. Фізика)» Андрій Зінченко та Олена Тетерещенко поділили між собою ІІІ місце.

Дякуємо учасникам, вітаємо переможців та зичимо всім подальших успіхів у математичному напрямі!

 

Кафедра алгебри та системного аналізу