Кафедра української мови на форпості науки

Викладачі кафедри української мови взяли участь у 8 наукових заходах, присвячених «Дням науки – 2023».

Викладачами кафедри української мови факультету української філології та соціальних комунікацій Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» спочатку було заплановано взяти участь у чотирьох заходах, присвячених «Дням науки – 2023», але насичені події нашого неспокійного сьогодення внесли свої корективи і в план нашої наукової діяльності: викладачі кафедри взяли участь у 8 наукових заходах.

Члени кафедри прожили досить активно та насичено «квітневі» дні науки:

1). 3 квітня 2023 року викладачі кафедри української мови: Оксана Клєщова – завідувачка кафедри, професорка Катерина Глуховцева,  доцентки – Лариса Колесникова та Надія Безгодова й здобувачі вищої освіти факультету української філології та журналістики Софія Постна, Юлія Каніщева, Карина Шевченко та ін. взяли участь у відкритій онлайн-лекції «Метод експертного опитування в сучасній лексикографії», яка була проведена в межах наукового семінару відділу лексикології, лексикографії та структурно-математичної лінгвістики Інституту української мови Національної академії наук України (м. Київ). Доповідачами-лекторами семінару були: Василь Старко – доц. кафедри філології Українського католицького університету (Львів), к. філол. н., перекладач, співрозробник сайтів «Російсько-українські словники» (r2u.org.ua) та «Англійсько-українські словники» (e2u.org.ua) й Олена Синчак – доц. кафедри філології Українського католицького університету (Львів), к. філол. н., укладачка «Вебсловника жіночих назв української мови» (r2u.org.ua, 2022). («Участь кафедри української мови у науковому семінарі». Див. http://luguniv.edu.ua/?p=97471).

2). 6 квітня 2023 року викладачі кафедри: проф. Глуховцева Катерина та доцентки Клєщова Оксана, Колесникова Лариса, Карлова Надія взяли участь у Всеукраїнській конференції «Література в мультикультурному дискурсі» (м. Полтава).

3). 11 квітня 2023 року проф. Глуховцева Катерина прочитала онлайн гостьову лекцію на тему: «Слобожанський говір у контексті говірок південно-східного наріччя української мови» для студентів Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Відбулася звична для діалектологинь Тетяни Тищенко – кандидата філологічних наук, професорки кафедри української мови та методики її навчання, викладачки діалектології (Умань) – і Катерини Глуховцевої – докторки філологічних наук, які свої наукові пошуки пов’язали з вивченням рідних для них говірок («Слобожанський говір у контексті говірок південно-східного наріччя української мови». Див.: http://luguniv.edu.ua/?p=97914).

4). 18 квітня 2023 року кафедра української мови провела круглий стіл «Український словесник і сучасна науково-освітня парадигма», який відбувся в межах днів науки, у якому взяли участь учителі української мови і літератури закладів загальної середньої освіти Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області й здобувачі вищої освіти та викладачі факультету української філології та журналістики ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».

Метою наукового заходу стало визначення й обговорення актуальних проблем сучасної науково-освітньої парадигми та ролі й місця в ній українського словесника – ученого, викладача, учителя; апробація результатів досліджень з питань формування професійних компетентностей словесника.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися: завідувачка кафедри української мови Оксана Клєщова та Надія Січкар – директорка Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області», які привітали учасників наукового заходу і побажали плідної роботи й продуктивного обміну думками, адже тісна співпраця закладів загальної середньої й вищої освіти стає необхідною умовою сталого розвитку сучасного освітнього середовища, орієнтованого на упровадження ефективних механізмів і способів взаємодії (Круглий стіл «Український словесник і сучасна науково-освітня парадигма». Див. http://luguniv.edu.ua/?p=98245).

5). 18 квітня 2023 року відбулася презентація монографії Глуховцевої К.Д. «Мова – націєтворчий код народу», підготовлена у співавторстві з Глуховцевою І. Я. (Полтава : Вид-во ДЗ «ЛНУ імені Тараса Шевченка», 2023).

6). 20-21 квітня 2023 року     викладачі       кафедри проф. Глуховцева Катерина і доц. Лєснова Валентина взяли участь онлайн у міжнародній науковій конференції «Діалекти в синхронії та діахронії: методи і прийоми пізнання». Катерина Дмитрівна була модератором наукової секції «Полілог текстів в описі історії однієї говірки».

7). 25 квітня 2023 року викладачі кафедри української мови факультету української філології та журналістики взяли участь в обговоренні гостьової онлайн-лекції «Сучасна інтегративна лінгвостилістика», яку виголосила Світлана Єрмоленко – доктор філологічних наук, професор, академік НАН України, завідувачка відділу стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАН України.

Науковий захід, ініційований професоркою Світланою Богдан – завідувачкою кафедри історії та культури української мови Волинського національного університету імені Лесі Українки, відбувся в межах проєкту «Словозброя українського поступу», присвяченого 30-літтю кафедри.

Акад. Єрмоленко Світлана у виступі наголосила на тому, що інтегративна стилістика об’єднує культуру мови і літературну мову; лекторка констатувала, що інтегративна стилістика поєднана із сучасною комунікативною лінгвістикою, лінгвокультурологією, лінгвосоціолінгвістикою та ін. науками. «Норма літературної мови змінилася. Мова поколінь – це, можна сказати, різні мови, – мова онуків і старшого покоління: дідусів і бабусь», – резюмувала дослідниця. Зміни відбуваються в писемній формі в адміністративному (офіційно-діловому), релігійному (сакральному) стилі. На часі цікавими у плані дослідження, на думку Світлани Яківни, є мова реклами і мова сучасної дипломатії, але не в перекладі з інших мов, а саме в українськомовній інтерпретації. Змістовне наповнення лекції було обрамлено думкою, про те, що механізм мови дуже непередбачуваний, а сучасна віртуальна комунікація – це новий матеріал для досліджень («Онлайн-лекція академіка НАН України». Див.: http://luguniv.edu.ua/?p=98487).

Отже, у цей надскладний час кафедра УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ залишається на форпості української науки.

 

Зміст цього документу є виключно відповідальністю ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та ні в якому разі не може розглядатися як позиція Європейського Союзу.

Прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка